Ihania asioita: älypuhelin, sananvapaus, jääkaappi, rauha ja mitä niitä nyt on. On huimaa oivaltaa, millaisten vaiheiden kautta nykyisyys on tässä. Ja myös se, että olen osa menneisyyttä, historiaa. Minäkin voin vaikuttaa siihen millaista historiaa minun ajastani kirjoitetaan. Historiaan sukelletaan seiskalla ja kasilla.

Voinko antaa tyttölapselleni nimeksi Pärttyli Purjokas Pena-Muna? Saanko rakentaa vuokra-asuntoni kylppäriin hyvinvointikeskus Spa-Gardenin? Mun mielestä kaikki ihmiset on yhtä arvokkaita, mitähän puoluetta mun sitten kannattais äänestää? Ja vielä: Olen aina halunnut tietää, mitä eroa on rahapolitiikalla ja finanssipolitiikalla. Hienoa! Nuo kaikki selviävät ysillä yhteiskuntaopin tunneilla, kun tullaan tutuksi sen kanssa, miten nykyisyys toimii. Historia = mennyt, yhteiskuntaoppi = me nyt.
Yksi juttu vielä: Mitä jos tiedänkin finanssi- ja rahapolitiikan eron mutta en ymmärrä ihmistä? Ihmisethän on kummallisia ja välillä tosi ärsyttäviä. Helpompaa olisi ilman ihmisiä. Kun niitä nyt kuitenkin on, tarvitaan lempeää katsetta. Uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunneilla eri uskontoihin ja uskonnottomaan ajatteluun tutustuminen haastaa myös oman ajatusmaailmasi. Yhteinen ymmärrys maailman moninaisten kysymysten äärellä kaikkea elämää ja ihmisarvoa kunniottaen – voisiko olla hienompaa!

9. luokalla koulussamme on mahdollisuus opiskella omaan kotiin muuttamiseen liittyviä ilmiöitä ja asioita käytännön kautta. Kansalaistaidon kurssin tarkoituksena on valmistaa nuorta itsenäistymiseen talouden eri osa-alueilla.