Kielet ja kulttuuri

Verbi, konditionaali, kotiseutudekkari, Kalevala, runo, tilannepuhe, kokous, tiimioppiminen, viestintä, predikaatti, netti, partisiippi, virke, Sanna, draama, Seitsemän veljestä, kirjasto, Sä osaat!, Äikkävintti, Maarit, mielipide, Oma kaupunki, sanomalehti, some, essee, sukukieli, saamelaiset, portfolio, S2, kertomus, keskustelu, elämäkerta, Johanna, kielenhuoltopolku, näytelmä, repliikki, teemajakso, media, sohva, blogi, kirjavinkkaus, novelli, Sillanpää, luki, ryhmätyö, neloskerros, Äidinkielen huoltoasema… Ainakin tätä kaikkea on Yhteiskoulun äikkä. Kiipeä vintille ja liity iloisten oppijoiden porukkaan!

picmonkey-collage

Hejsan! Tiesitkö, mikä on Suomen toinen virallinen kieli? Mikä on Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani? Tiedätkö, mitä yhteistä on esimerkiksi Nordealla, Stora Ensolla ja TeliaSoneralla? Kaikkiin näihin vastaus on Ruotsi ja ruotsin kieli. Näistä syistä hyvä ruotsin kielen taito on ja tulee olemaan valttikortti työmarkkinoilla. Ota siis kaikki ilo ja hyöty irti ruotsin opinnoistasi yläkoulussamme. Kielenopintojen ohessa tutustumme myös muihin Pohjoismaihin ja niiden kulttureihin. Kielitaitoiset pärjäävät och pappa betalar!

Englanti on tieteen, teknologian, median ja viihteen pääkieli. Yli 80 prosenttia kaikesta tiedosta netissä on englanniksi. Et varmasti selviä päivääkään käyttämättä englantia. Koulussamme englantia opiskellaan monipuolisesti, jotta opitaan kommunikoimaan globaalissa maailmassa. Tutustumme lukuisiin englantia puhuviin maihin ja niiden kulttuurien erityispiirteisiin. Tiedätkö, mitä yhteistä on Kanadalla, Uudella-Seelannilla, Australialla ja Intialla? Sekin selviää englannin tunnilla.

englanti

Mikä kieli? Hercule Poirot, Astérix, Napoléon, croissant, mousse au chocolat… Kieli, jota puhutaan kaikkialla maailmassa? Ruuanlaiton ja muodin ykköskieli? Sehän on ranska, bien sûr! Ranska, jota koulussamme voi lukea valinnaisena kielenä, on avain uuteen maailmaan. Soriseva R, nenä-äänteet, paljon yhteistä sanastoa englannin kanssa ja aika erilaisia rakenteita. Oh là, là! Rakastu tähän romaaniseen kieleen! Tutustumme ranskalaiseen kulttuuriin tekemisen ja kokemisen kautta, joskus myös koulun ulkopuolella. Keväisin pallo lentää pihalla pétanque-tyyliin, toisinaan käymme syömässä ravintolassa ranskalaisen aamiaisen tai aterian.

ranska

Saksa – überhauskaa ja hyödyllistä! Saksaa puhuu äidinkielenään yli 100 miljoonaa eurooppalaista. Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani, ja saksan kielen taidosta on hyötyä työelämässä erityisesti tekniikan ja kaupan aloilla. Tunneilla tutustutaan kielen lisäksi saksankielisiin maihin ja niiden asukkaiden elämään. Selvitetään esimerkiksi, mitä Brezel, Gummibärchen ja Schloss Neuschwanstein oikein ovat. Kieliä opiskellessa opit ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja kulttuureja. Samalla totut ilmaisemaan itseäsi rohkeasti. Deutsch lernen macht Spaß! Saksan opiskelu on hauskaa!

venajaa

Vautsi, venäjää! Itänaapuriamme voi luonnehtia mystiseksi ja kiehtovaksi, mutta vähintään yhtä mystinen ja kiehtova on itänaapurimme kieli ja kulttuuri. Jo yksistään omista kirjaimistamme eroavat kyrilliset aakkoset tarjoavat jännää eksotiikkaa, ja vaikkei venäjää puhuisi sanaakaan, voi uusia kirjaimia käyttää vaikka salakirjoitukseen kavereiden kesken! Kielen opiskelun ohella opimme tuntemaan myös Venäjää itseään. Historian havinaa tunneille tuovat entisaikojen kulttuurihenkilöt ja suurmiehet sekä neuvostoliittolainen piirretty kulttuuriperintö, välillä taas pureudutaan nykypäivän Venäjään juhlapäivien, tapakulttuurin ja uutisten kautta. Toisinaan myös kirjaimellisesti pureudumme Venäjään, kun ihmettelemme slaavilaisia makuja ja opimme, mitä ne suškit (сушки), prjanikit (пряники) ja kvas (квас) oikein ovat. Naapurussuhteesta huolimatta suomalaisia venäjäntaitajia on tarpeeseen nähden vähän. Ota siis loikkaus suureen ja mahtavaan tuntemattomaan ja ota haltuusi kieli, jonka osaamisesta voit olla ylpeä!