Rehtorin palsta

26.10.2018 The Day Before Tomorrow -pelipäivä

Koko koulu osallistui Seppo-alustalla pelattavaan The Day Before Tomorrow -peliin, jossa opeteltiin yhdessä ilmastotekoja ja itsestä huolehtimisen taitoja.

Aivan mahtava päivä! Upeaa yhteistyötä henkilökunnan välillä, positiivisia ja innostuneita pelaajia ja hersyvää naurua. Sydämellinen kiitoksemme huippumaikalle Anna Uusiniitylle kaiken koordinoinnista!

Palkintoina oli mm. vapaavalintainen harrastepäivä Tampereella oman joukkueen kanssa ja pizzalahjakortteja.

https://www.kunteko.fi/katso/809

7.12.2017 Suomi 100

Aulakuva.PNGTämän syksyn työstimme itsenäisyysjuhlaa. Irtauduimme opiskelusta yhtenä iltapäivänä ja kolmena kokonaisena koulupäivänä. Näiden päivien aikana jokainen Yhteiskoulun oppilas ja F.E. Sillanpään lukion opiskelija työskenteli ryhmässä, jonne hänet on sijoitettu omien kykyjen ja mielenkiinnon mukaan eikä näinä päivinä järjestetty lukujärjestyksen mukaista opetusta.

kukat.png

Verkkolehti: https://yhtarinsuomi100.wordpress.com/

Kuvatarinat: https://www.instagram.com/tapahtuitallapaikalla/

Työmme huipentui Suomi 100 -juhlaamme 5.12.2017. Juhla koostui Yhteiskoulun ja lukion oppilaiden, opiskelijoiden, vanhempainyhdistyksen ja opettajien yhdessä kokoamasta ohjelmasta ja Suomi100-teemaan liittyvistä näyttelyistä.

Lipunnosto aamulla oli hyvin etukäteen harjoiteltu ja sujui mallikkaasti. Lipunnoston aikana oli hiljaista ja päähineet pois päistä.

Lipunnosto

Koulun aulatilat ja käytävät pysyivät koko juhlapäivän ajan siisteinä ilman roskia.Maalaukset 3

Käytävillä oli hienoja ryhmätöinä toteutettuja erilaisia näyttelyitä, tietoiskuja

Kysymys.PNG     Polar  Linnut.PNG

upeita maalauksia mm. suomalaisesta luonnosta.

Eetun maalausJoelin maalaus

Kotitaloudessa valmistettiin suomalaisen ruokaperinteen mukaisia maistiaisia ja kisattiin historian tuntemuksella.

Kotitalous1  Kotitalous2

Osasin odottaa upeaa juhlaa, mutta se oli vieläkin uskomattomampi!

Ihania iloisia ja taitavia nuoria sekä tunnelmaan heittäytyviä opettajia. Melkoisia roolisuorituksia! Historian havinaa, upeita esityksiä huumoria unohtamatta. Musiikkiesitykset, tanssit ja temput sekä tehosteet olivat jälleen vertaansa vailla.Esitys

Yleisö katseli hiljaa ja keskittyneesti. Kaikki pitivät sovitut säännöt. Puhelimet ja ulkovaatteet jäivät luokkiin.

Ilmaisutaidon teemaryhmä kuljetti draamamuotoon rakennettua satavuotiaan Suomen tarinaa eteenpäin yhdessä musiikkiryhmän upeiden esitysten kanssa.

Juhlan ajanmukaisesta puvustuksesta vastasi käsityön teemaryhmä ja

ohjelman lomassa toteutettiin mm. hieno live-taideteos,

Live.PNGnähtiin upeita kuvakollaaseja ja runoelokuva sekä kuultiin kunniavieraan, Vilja Pylsyn, kaunis ja koskettava puhe.

Vilja

Lavasteet olivat taidolla valmistettu teknisten töiden ja kuvataiteen teemaryhmien yhteistyönä.

Lavasteet.PNG

Tällainen juhla luodaan yhdessä. Yli 100 esiintyjää! Wau!

Esiintyjät.PNG

Hymyilevistä esiintyjistä näki, että he esiintyvät mielellään. Se oli mahtavaa.  Tämä on parhain kiitos minulle, opettajille ja ohjaajille.

Tanssijat  Tanssijat 2.PNG

Onnitteluhali ja hatunnosto juhlan koordinaattorille ja pääkäsikirjoittajallemme Anna Uusiniitylle ❤️ 

Sydämellisin kiitokseni kaikille esiintyjille ja taustavaikuttajille ❤️❤️

Yhdessä. 

Rehtori

Ps. Joululomaan on 10 koulupäivää ja parhaimmat joululaulut -tilaisuus kirkossa.

Jaksatte vielä rutistaa viimeiset kokeet ja testit. Tsemppiä.

 

Taustatietoa: https://www.kunteko.fi/katso/603

Google Classroom -työryhmämme:

 • AUU (koordinointi), JOH, JMA: käsikirjoitus
 • JVI, TJO: musiikki
 • MRA, MAM: tanssit
 • JOH, AUU: ilmaisutaito
 • MKI, ANV: kirjailijakäytävä, dokumenttiryhmä
 • JMA, ASU: Kuinka Suomesta tuli Suomi
 • JNU: aikataulut, käytännön järjestely
 • KMU, KPI, JAI: salitekniikka ja roudaus – salin järjestäminen
 • TJO, MRA, KMU, JVI, THE, SRA, JMA: opettajien bändi + lauluosuudet
 • MVÄ, MAH: salin koristelu, salin live-taideteos (Maailman sinisin taivas)
 • ISA: Suomen tyypit -kuvakollaasi
 • JMA: historian diojen sisältö
 • TMÄ, JTE: Swayt, PowerPointit ja muut salissa käytettävät esitysgrafiikat
 • MHA, AVI, JSA : Urheilu – käytävänäyttely ja Urheiluhullu-biisin dramatisointi
 • TTE, TLE: suomalaiset tieteen innovaatiot – käytävänäyttely
 • MPI, THE: Hyvinvointivaltio – suomalaiset hienot käytänteet esittelyssä – käytävänäyttely
 • EMÄ, HRA: juhlan lavasteet
 • RTA: Puvustus, olemassa olevien pukujen korjaaminen ja uusien etsiminen + tuunaus
 • TSI, KJO: Minun isänmaani -video + editointi
 • AVU, TPU, AHO: Suomi ja suhteet ulkomaihin (merkittävimmät kauppakumppanit, tärkeät sopimukset)
 • SUH, JKA, JKO: valokuvausretket Hämeenkyrön luontoon ja kuvien käsittely –> juhlan taustakuviksi
 • HKO, VKE: Mun Suomi -video/kuvateos – esitellään nuorten Suomi, nuorten suosimat hämeenkyröläiset kokoontumispaikat sekä parhaimmat tarinat niiden takana
 • MMÄ/LOJ, MJÄ, IVI, AMI: Tapahtui tällä paikalla – suomeksi ja englanniksi
 • LMA, LHI: Suomalainen ruokaperinne
 • YHTÄRI vanhempainyhdistys: Oman näyttelypisteen tms. rakentaminen Suomi 100 -teeman ympärille

3.9.2017 Uusi upea lukuvuosi on alkanut

Hämeenkyrön Yhteiskoulu on täynnä positiivisia ja taitavia oppilaita sekä työhönsä antaumuksella paneutuvia, välittäviä aikuisia. Nuorten oppivelvollisuuden suorittamisen, laajan yleissivistyksen ja erinomaisten jatko-opintovalmiuksien saamisen lisäksi haluamme kasvattaa nuoristamme hyväkäytöksisiä, itsestään ja toisista välittäviä ja tasapainoisia. Hämeenkyrön Yhteiskoulussa panostetaan hyviin tapoihin.

Tänä syksynä toimintaamme leimaa yhteistyö monialaisina opintoina ja Suomi100-teema. Syyslukukausi huipentuu itsenäisyyspäivän juhlaan 5.12. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti jatkamme toiminnallisuutta, oppilaslähtöisyyttä, arvioinnin sekä opetuksen monipuolistamista.

Jatkamme Liikkuva koulu -hankkeessa: syksyn aikana piha-alueelle rakennetaan parkour-alue, tuodaan toinen pingispöytä ja uusi koripalloteline. Yhteiskoulussa alkaa myös kolme uutta kerhoa.

Oppilaskunnan hallitus on tärkeässä roolissa viihtyvyytenne kannalta. Kertokaa kehittämis- ja hankintaideanne hallituksen jäsenille – näin saamme Yhteiskoulusta entistäkin toimivamman.

On täysin teistä itsestänne kiinni, millaiseksi uusi lukuvuosi muodostuu. Tehkää töitä saavuttaaksenne sellaiset arvosanat, joihin voitte olla tyytyväisiä. Muistakaa kuitenkin pitää huolta myös omasta jaksamisestanne ja pyytäkää apua ja neuvoa heti kun sitä tarvitsette.

Lämpimin terveisin rehtorinne, Taina Salonen

2.6.2017 Kaikki yhden, yksi kaikkien puolesta!

Takana on ensimmäinen vuoteni rehtorina. Se on ollut antoisa, opettavainen ja rankka. Vaikka olen jo 19 vuoden ajan ollut osa Hämeenkyrön Yhteiskoulua ja F.E. Sillanpään lukiota, on oloni nöyrä. Paljon olen oppinut ja paljon on opittavaa.  Lukiolaisten arviointipalautteessa sain mm. seuraavat palautteet: Taina on FESsin äiti./ Rehtorina hän on välittävä ja superahkera./ Hyvä rehtori, paljon uutta virtaa ja uusia ideoita lukiomme hyväksi./ Ihana rehtori, joka ottaa oppilaat huomioon ja hoitaa asiat hyvin./ Legenda./ Kova äijä!/ Ehdoton paras! Kiitos kaikista saamistani palautteista. Katselen niitä jos matalapaine uhkaa lähestyä 🙂 Lupaan jatkossakin tehdä parhaani.

En olisi tästä vuodesta selvinnyt ilman mahtavia koulusihteereitämme Kirsi Kankaanrantaa ja Terhi Kiiskilää tai vararehtoriamme Jarkko Nurmea. Lukioasioissa on Asko Mielosen apu ollut korvaamaton ja Jaakko Laaksonen on tehnyt valtavan työn sähköisiin ylioppilaskokeisiin valmistautumisemme kanssa.

Tänä vuonna tiimistämme eläkkeelle jäivät kotitalouden lehtori Arja Kaarre ja lukion matemaattisten aineiden lehtori Helena Mäkinen. Muistamme molemmat tehokkaina, aidosti opiskelijoista ja kollegoista välittävinä, iloisina ja auttavaisina. Kiitos näistä vuosista. Ikävä meidän teitä molempia tulee! Toivotamme teille upeata uutta elämänvaihetta!

Yhteisöllisyys on voimavaramme ja yhteistyö on meidän vahvuutemme. Paljon olemme tehneet ja saaneet aikaan. Hämeenkyrön Yhteiskoulu ja F.E. Sillanpään lukio ovat täynnä positiivisia ja taitavia opiskelijoita sekä työhönsä antaumuksella paneutuvia, välittäviä aikuisia. Nuorten oppivelvollisuuden suorittamisen, laajan yleissivistyksen ja erinomaisten jatko-opintovalmiuksien saamisen lisäksi haluamme kasvattaa nuoristamme hyväkäytöksisiä, itsestään ja toisista välittäviä ja tasapainoisia. Kaikkien tulee voida tuntea, että hän kuuluu yhteisöömme, kokee itsensä tarpeelliseksi, hyväksytyksi ja arvokkaaksi.

Opettajien tiimityöskentely tuloksineen huomioitiin Kuntekon – kunta-alan kehittämisohjelman kautta. Kävimme pyynnöstä esittelemässä toimintatapojamme Majakka-messuilla Tampereella ja Helsingissä. Erityistä huomiota ovat saaneet tutoropiskelijat, jotka ovat menestyksekkäästi kouluttaneet muita oppilaita ja vähän opettajiakin 😉

Susanna Haapalan vetämän Ympäristöraadin kanssa uudistimme kierrätyksen kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseksi. Opetushallitukselta saamamme valtionavustuksen avulla lisäsimme tietojamme ja taitojamme tietotekniikan alalla. Anna Uusiniitty tiimeineen loi Yhteiskoululle uudet oppilaslähtöiset kotisivut (hameenkyronyhteiskoulu.com) kunnan virallisten kotisivujen rinnalle. Lukion kotisivujen perustaminen ja päivitys on lukion opiskelijoiden, SomePlussan Lotta Osaran ja Juuso Siltasen taidonnäyte (fesillanpaanlukio.com).

Aivan hengästyttävän upeita projekteja olivat Anna Uusiniityn, Johanna Vihma-Kyyrösen ja Kari Muistolan Linnunradan laidalla -musiikkinäytelmä sekä Elina ja Niko Tiaisen yläkoulun ja lukion Meidän Leffa!

Kouluterveydenhoitajamme Outi Koskinen on tehnyt upeaa työtä nuorisomme hyväksi uudistaen ja monipuolistaen omaa työtänsä. Opinto-ohjaajamme Marika Mäki-Laurila ei ole laskenut aikaa eikä vaivojansa organisoidessaan upeita tapahtumia. Koulumme positiiviset siistijät tekevät puhdasta jälkeä ja keittiössä loihditaan uskomattoman maistuvia herkkuja.

Suurkiitos koulun ulkopuolisillekin tahoille muun muassa Voi hyvin! -messuista, kasien ammattipäivästä sekä Elämäni sankareille, Sisko Tervolle ja nuorisopalveluille monipuolisesta valistustyöstä. Erityinen kiitos LC-Hämeenkyrölle jo vuosia jatkuneesta vanhusyhteistyöstämme ♥

Monenlaisia arkea virkistäviä tapahtumia ovat aikaansaaneet tukioppilaat Tanja Silviuksen johdolla ja oppilaskunnan hallitus Riitta Tannisen sekä lukion opiskelijakunnan hallitus Johanna Martikaisen ohjaamana. Välitunneille on saatu tekemistä ja Liikkuva koulu -hakemuksemme meni läpi, joten pääsemme syksyllä rakentamaan uutta parkour-aluetta – kiitos tästä sinnikkäästä työstä Mira Rantaselle, Tytti Leppäselle ja Kaj Pieniniemelle.

Tyytyväisenä kuuntelen positiivisia palautteita Yhteiskoulun leirikouluista sekä lukion kurssimatkoilta. Tunnen ylpeyttä saadessani luotsata näin hienoja opiskelijoita ja upeaa henkilökuntaa. Hieno vuosi. Hieno koulu ja työskentelyilmapiiri.

Sydämellinen kiitokseni ja lämpimin onnellisen kesän toivotukseni teille kaikille ❤

Hugs

 

Taina Salonen, rehtori

F.E. Sillanpään lukio ja Hämeenkyrön Yhteiskoulu